Adoptionshuset | 25. februar / Danmarks Eksperiment i Grønland / Oplæg /Paneldebat
21826
post-template-default,single,single-post,postid-21826,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-child-theme-ver-1.0.0,select-theme-ver-3.2,wpb-js-composer js-comp-ver-4.5.3,vc_responsive
 

25. februar / Danmarks Eksperiment i Grønland / Oplæg /Paneldebat

25. februar / Danmarks Eksperiment i Grønland / Oplæg /Paneldebat

DER ER IKKE FLERE BILLETTER TIL RÅDIGHED. FØLG VORES FACEBOOK EVENT FOR MERE INFORMATION.

Facebook event

 

Den 3. november 2015 udtalte Dansk Folkepartis Søren Espersen, at han mente at børneområdet i Grønland skulle tilbage under dansk administration. Udtalelsen kom som reaktion på en rapport, der dokumenterede omfattende omsorgssvigt blandt børn i Nordvestgrønland. Dansk intervention i “opdragelsen” af grønlandske børn er dog ikke ny. I 1951 blev 22 grønlandske børn sendt til Danmark, hvor de skulle lære dansk, uddannes og opdrages efter danske og ”moderne” idealer og dermed udgøre spydspidsen i udviklingen og moderniseringen af det grønlandske samfund. Eksperimentet førte ikke til den moderniserende avantgarde, som de danske administratorer i Grønland og i København havde forestillet sig. Indgrebet fik dog vidtrækkende konsekvenser for deltaforflidoggodopførselgernes egne liv, deres forhold til deres familier i Grønland og det grønlandske samfund.

Debatmødet vil tage udgangspunkt i de livserfaringer, som de tvangsfjernede grønlandske børn i 1951 gjorde sig dengag op gennem deres liv som voksne, og deres politiske kamp for at få en undskyldning fra den danske stat. Der vil derefter være debat om, hvorvidt den aktuelle debat omkring dansk intervention i Grønland i forhold til børneområdet udspringer af lignende koloniale og imperiale ideer, der udgjorde grundlaget for eksperimentet i 1951. Er der stadig en tro på, at danske samfunds- og familieværdier udgør det bedste ikke kun for børn i Grønland i dag, men også for de tusindvis af transnationalt adopterede som er kommet til Danmark fra primært tredjeverdens lande i de sidste fem årtier? Hvorledes kan transnationalt adopterede lære af de grønlandske erfaringer, og hvilke muligheder er der for solidaritet og samarbejde?

 

TID:

D. 25. februar @ 18:45 – 21:00

STED:

Koncertsalen, Adoptionshuset, Verdenskulturcentret, Nørre allé 7, 2200 Kbh.

PROGRAM:

Oplæg og paneldebat

Oplægsholdere og paneldeltagere:

Helene Thiesen, Blev sendt til Danmark i 1951 og forfatter til bogen ”For flid og god opførsel: Vindesbyrd fra et eksperiment”.
Jens Heinrich, Forsoningskommissionen
Aaja Chemnitz Larsen, Medlem af Folketinget for Inuit Ataqatigiit

Panelmoderator:
Anders Riel Müller 송연준, Adoptionspolitisk Forum

PRIS:

Gratis

TILMELDING OG BILLET:

Tilmelding er gratis, men tilmelding SKAL ske på Billetto.